NIEUWSBERICHT

Informatiemiddag over type 1 diabetes voor leerkrachten

13 augustus 2019

Een zorgeloze schooltijd voor een kind met type 1 diabetes staat of valt met de kennis die een leerkracht heeft van type 1 diabetes. Daarom organiseren we regelmatig informatiemiddagen voor hen. Leerkrachten die een kind met diabetes in de klas hebben kunnen bij ons hun kennis over diabetes vergroten.

Onderwerpen

Tijdens de bijeenkomst komen zaken aan de orde als: wat is diabetes, wat te doen bij een hypo, belang van tussendoortjes, traktaties, sportactiviteiten, schoolreisjes etc. Als leerkrachten dat willen kunnen zij oefenen in het meten van een bloedglucosewaarde. In het gedeelte dat over de insulinepomp gaat zal ook aandacht besteed worden aan het geven van een bolus en hoe te handelen met een insulinepomp.

Data informatiemiddagen en -avonden over diabetes 2020

Locatie Datum Tijd Aanmelding via:
Rotterdam

wo. 15 januari
wo. 12 februari
wo. 11 maart
wo. 
15 april
wo. 
20 mei

14.30 - 16.00 u

behandelteam@diabeter.nl
Deventer

6 februari

15.30 - 17.00 u

behandelteam-oost@diabeter.nl
Eindhoven

23 september

15.00 - 16.30 u behandelteam-zuid@diabeter.nl
Groningen in overleg    behandelteam-groningen@diabeter.nl
Schiphol in overleg   behandelteam-schiphol@diabeter.nl

Alle ouders van onze patiënten tot 13 jaar (in Groningen tot 18 jaar) ontvangen van ons een uitnodiging  per email, om door te geven aan de leerkrachten (of groepsleiders) van hun kind.  Aanmelding vooraf is verplicht en kan via het emailadres van de behandelteams, onder vermelding van  naam, naam school en naam van je leerling die bij ons onder behandeling is. 

Aanmelden kan eenvoudig via het emailadres van je behandelteam.


Diabetes: kennis is macht

Diabetes en school: dvk John Visser John Visser, een van onze diabetesverpleegkundigen, begeleidt de informatiemiddagen en vertelt: ‘We schetsen de impact van diabetes op kinderen aan de leerkrachten. Vaak horen hun leerlingen van anderen: “O, heb jij diabetes, dan moet je op je eten letten en dan gaat het wel toch?” ‘Maar het is helaas veel meer dan dat en het is belangrijk dat de leerkrachten daar kennis van hebben: schoolreisjes, gymlessen, stress, tussendoortjes: ze hebben allemaal impact op de hoogte van de glucosewaardes van een leerling. Als leerkracht kun je bijdragen aan een zo goed mogelijke glucoseregeling door kennis op te doen over diabetes."   We dragen dan ook graag onze kennis over op de leerkrachten van 'onze' kinderen met diabetes. 

Anders reageren

Een leerling kan anders reageren dan zijn of haar juf of meester gewend is en dat heeft bijna altijd te maken met de bloedsuikerwaarde van het kind. “Vertoont je leerling ander gedrag, weet dan dat dit 9 van de 10 keer met diabetes te maken heeft. Laat de leerling dan een bloedsuikermeting doen". We leggen uit hoe zo’n meting gaat en wat lage, normale en hoge waardes zijn, zodat de leraar de gemeten waardes snel kan interpreteren en het kind kan ondersteunen.

Extra bagage over diabetes

De leerkrachten gaan met extra bagage over diabetes weer naar huis en dat komt ten goede van hun leerling, en onze patiënt. 

 


Stichting Zorgeloos met diabetes naar school

Ben je als ouder van een kind met diabetes op zoek naar meer informatie en ondersteuning voor een zorgeloze schooltijd van je kind? Ga dan naar de website van de Stichting Zorgeloos met diabetes naar school. Deze stichting en website werd mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van Toer de Biesieklet aan de Vrienden van Diabeter. Gewoon omdat we de ondersteuning van kinderen met type 1 diabetes zo belangrijk vinden. 

Meer lezen: 

Diabetes op school


 

Informatiemiddag over type 1 diabetes voor leerkrachten