NIEUWSBERICHT

Griepprik: onze overwegingen

31 oktober 2017

Irma Malcorps blogt over diabetes type 1 Irma Malcorps is moeder van een zoon van 11 met diabetes type 1, die de diagnose kreeg toen hij 8 jaar was. Regelmatig vertelt ze hier verhalen over de impact van diabetes type 1 op hun leven.


De griepprik

Elk jaar is het weer een dingetje: “de griepprik”. Niet alleen een vervelend prikje voor mijn zoon, ondanks de dagelijkse prikken in zijn vinger en het plaatsen van infusen, maar ook een dingetje voor mij als moeder.

Het eerste jaar zijn wij zonder er verder bij na te denken gewoon om de griepprik gegaan. Eigenlijk met het idee dat het er standaard bij hoorde en met de gedachte dat iedereen die tot een risicogroep behoort dit deed. Tot het tweede jaar daar was en we inmiddels al meerdere mensen met diabetes hadden leren kennen, wat overigens vaak een verademing is…..lotgenoten!

Twijfel...

Toen de griepprik ter sprake kwam, bleken er plots ook heel wat mensen te zijn die er toch voor kiezen om de griepprik te laten voor wat het is en hun kind er dus niet voor inenten. Plots kwam daar mijn twijfel en ben ik er van alles over gaan lezen en heb ik veel navraag gedaan. Poehee, nu werd het helemaal lastig en een twijfelende moeder is niet fijn... al helemaal niet over zoiets. Na overleg met de kinderarts en de huisarts hebben we de griepprik toch laten geven bij onze zoon en is hij op een buikvirus na niet ziek geweest. Maar als je ziet wat een buikgriep al niet veroorzaakt, om dan maar te zwijgen over een griep met diabetes. De tijd en de zorgen die erover heen gingen eer dat de boel (de glucoseregeling) weer een beetje op orde was, waren verre van fijn te noemen. Het laatste jaar ging het eigenlijk hetzelfde en kwam de griepprik tijdens de controle bij de kinderarts weer ter sprake. Toen bleek dat ook de artsen zelf een griepprik laten zetten dit om (ook) de kinderen te beschermen tegen de akelige griep. Vanaf toen hebben we besloten om onze zoon gewoon elk jaar te laten inenten en er verder niet meer over te twijfelen.

Veel discussies komen er ieder jaar altijd voorbij, wat je weer enorm aan het twijfelen kan brengen. Natuurlijk zal mijn kind niet tegen elk virus beschermd worden door de vaccinatie, maar degene waar hij dan wel voor bespaard zal worden is dan toch mooi meegenomen!

Stabiel blijven: sowieso een uitdaging

Iedereen heeft uiteraard het recht om zelf hier een keuze in te maken en als zoonlief straks oud genoeg is mag ook hij zelf beslissen. Het is voor veel kinderen met diabetes vaak al een dagelijkse uitdaging om stabiel te blijven of te worden; laat staan dat er nog een ander iets bij komt wat je glucosewaardes  zo door elkaar hutselt. Als ik dan kijk naar onze situatie dan zegt mijn hart dat ik hem zoveel mogelijk moet beschermen tegen alle andere narigheid. Als een griepprik daar wat aan kan bijdragen dan ben ik blij dat deze middelen bestaan. Dus….dit jaar ga ik niet meer twijfelen en hopen we gewoon op het beste en op een jaar zonder extra virusjes!

Meer lezen:

Griepprik en diabetes: ons advies


Eerdere blogs van Irma:

 

Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2200 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

Griepprik: onze overwegingen