NIEUWSBERICHT

Geslaagde Open Avond Diabeter Deventer

11 oktober 2019

Meer dan 140 mensen hadden we afgelopen dinsdag te gast in Vue Cinema’s in Deventer. Onder hen veel van onze huidige patiënten, maar ook mensen die nog niet bij ons onder behandeling zijn. Uiteraard was ook het team van Oost aanwezig.

Kinderarts-diabetoloog Jet Stokvis gaf een presentatie over sport.  Aan de orde kwam o.a. het verschil tussen aerobe en anaerobe sporten in de invloed op je bloedsuikerspiegel. Ze benadrukte ook de individuele verschillen in het effect van beweging op je glucoseregeling: sporten en diabetes is te regelen, maar soms is het ingewikkeld. Het team van Diabeter helpt je dan graag om sporten mogelijk te maken. Het effect op je gezondheid is het waard!

Zowel Anne Huizinga als Hasse Wien zijn onder behandeling bij Diabeter Oost. Beiden wisten te het publiek te raken met hun persoonlijke verhaal over type 1 diabetes. “Dokter Stokvis beloofde me een beter leven met diabetes en dat heeft ze me gegeven”, aldus Anne. Wat een prachtig compliment. Hasse, momenteel zwanger en daarom verplicht om tijdelijk haar diabeteszorg elders te krijgen, liet weten: Ik kan niet wachten om na mijn zwangerschap weer terug te komen bij Diabeter.”

Na de pauze was het de beurt aan diabetesdiëtist Tanja Lappenschaar, die inging op ‘koolhydraatarm eten, hype of hulp? Moraal van Tanja’s verhaal: normaliseer de koolhydraten. Laat de tussendoortjes als Liga weg. Die waren jaren ‘verplicht vanwege het gebruik van mix-insuline. Met de komst van snelwerkende insuline (voor de insulinepomp) kun je prima zonder die koolhydraat’- én calorierijke tussendoortjes.  Kies voor minder bewerkt eten. Kies normale zuivel in plaats van bewerkte zuivel die vaak veel suiker bevat. Eet minder voorverpakt eten en juist meer peulvruchten. Dit zal allemaal bijdragen aan het stabiliseren van je bloedsuikers.  Onze Diabeter diëtisten begeleiden je graag bij het oppakken van andere eetgewoontes.

Koolhydraatbeperkt eten bij type 1 diabetes

Ook onze diabetesonderzoeker Henk-Jan Aanstoot ontbrak niet op deze avond. Hij praatte het publiek bij over het onderzoek naar genezing. Daarin kwamen onder andere ons biomarkeronderzoek voorbij, het DSense-onderzoek in het LUMC en het vergeten hormoon glucagon. Henk-Jan Aanstoot sloot af met “Houd moed in het onderzoek. We zijn nog nooit zo ver geweest.”

Vanuit de aanwezigen kregen we al veel positieve reacties over de avond, altijd leuk natuurlijk! “Zelfs na bijna 21 jaar diabetes in ons gezin hebben we weer nieuwe ontwikkelingen en inzichten gehoord”, aldus de moeder van een van onze patiënten.  

Open Avond Diabeter Deventer  Open Avond gemist?

Heb je de Open Avond op 8 oktober gemist?
Je kunt de presentaties die zijn gegeven hier alsnog bekijken:

Op de hoogte blijven van onze evenementen? 

Volg ons dan via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van al onze evenementen. En wie weet tot ziens!

 

Geslaagde Open Avond Diabeter Deventer