NIEUWSBERICHT

Eerste gebruikerservaringen binnen van nieuwste insulinepompen

20 mei 2015

Bij Diabeter zijn we altijd bezig met innovaties op het gebied van diabetestechnologie. De ontwikkelingen staan niet stil, en worden vaak als eerste bij Diabeter toegepast. Op dit moment hebben we twee nieuwe insulinepompen in gebruik genomen: de Accu-Chek Insight van Roche en de Minimed 640G van Medtronic. Inmiddels hebben we de eerste gebruikerservaringen van onze patiënten binnen.

Accu-Chek Insight:

De gebruikersvriendelijkheid van insulinepompen wordt steeds beter. Zo ook bij deze pomp. Het bedieningsgemak van de pomp is verhoogd door een afstandsbediening die in de glucosemeter is gebouwd, en een snel op te vragen, nauwkeurig bolusadvies. De eerste patiënt is nu enige weken geleden overgestapt op deze nieuwe pomp. Diabeter heeft meegewerkt aan een nieuw programma dat de overgang van insulinepen naar insulinepomp kan vergemakkelijken, maar ook het gebruik van de insulinepen kan optimaliseren.

De eerste bevindingen op de Insight zijn zeker positief. Het aantal gebruikers is gisteren verder uitgebreid. Binnenkort hopen we de bevindingen van de eerste patiëntengroep hier te kunnen melden.

Medtronic Minimed 640G

De 640G is in combinatie met de glucosesensor in staat vroegtijdig een naderende hypoglycemie te herkennen en daarnaar te handelen door de insulinetoediening tijdig stop te zetten. Daardoor kan een hypo voorkomen worden. Bovendien heeft de pomp de techniek aan boord om op het juiste moment de insulinetoediening weer op te starten.

Deze nieuwe insulinepomp werd op 12 mei officieel in Nederland geïntroduceerd, maar in de afgelopen maanden hebben nu al  28 patiënten van Diabeter als eerste patiëntengroep in Nederland van deze pomp gebruikgemaakt. De helft van hen maakt ook gebruik van de continue sensor. Voor hen heeft deze techniek veel voordelen.

“De pomp stopt voordat ik erg laag zit en gaat pas weer aan als mijn bloedsuikerwaarde boven de 5,5 is, dat is de waarde die wij hebben ingesteld. Sommige dingen zijn nog even wennen, maar ik zou niet meer terug willen naar mijn oude insulinepomp. Mijn ouders en ik zijn dik tevreden”

Kevin

Ook de mensen die de nieuwe pomp (nog) zonder een continue sensor gebruiken zien voordelen: los van het feit dat de pomp waterdicht is, vallen met name de verbeterde alarmfuncties (met een vermindering van het aantal loze alarmen) en het snel zien van de zogenaamde ‘actieve insuline’ (insuline aan boord) op in de eerste reacties van onze patiënten.

Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van diabeteszorg? 

De nieuwe generatie pompen is een nieuwe stap naar een ‘closed-loop-pomp’, de slimme insulinepomp die zelfstandig de glucosewaarde kan regelen. Dr. Henk Veeze zal op de open dag van Diabeter op 30 mei op Schiphol meer vertellen over de ontwikkelingen rond de insulinepompen en glucosesensoren. Met de combinatie van pomp en sensor (ook wel sensor-augmented pumping of SAP genoemd) is het mogelijk de glucoseregeling sterk  te verbeteren. Nu zit er nog veel ‘handwerk’ bij, maar kan de pomp over twee jaar de insulinetoediening al ‘automatisch’ regelen? Of is dat eerst alleen ’s nachts mogelijk?  Wat moet er nog gebeuren voor de closed-loop er is? Gaan de glucosesensoren de glucosestrips nu eindelijk vervangen?  

Kom op 30 mei naar onze open dag om antwoorden op deze vragen te horen en te zien! Voor alle ouders van een kind met type 1 diabetes een niet te missen evenement. Meer info met het gehele programma van onze open dag vind je hier.

Eerste gebruikerservaringen binnen van nieuwste insulinepompen