NIEUWSBERICHT

Een avondje diabetes voor leerkrachten

07 oktober 2019

Vorige week hadden we 60 leerkrachten van basisscholen te gast in ons type 1 diabetescentrum in Rotterdam. Allemaal hebben ze een kind met type 1 diabetes in de klas. Onze diabetesverpleegkundigen John Visser, Ypie Godlieb en Sonja Mieremet leerden hen meer over het omgaan met de chronische ziekte type 1 diabetes.

Drempel wegnemen

Sonja vertelt: “Onbekendheid met de ziekte maakt dat leerkrachten zich onwennig kunnen voelen over hoe ze met een leerling met diabetes moeten omgaan. Wij vinden het erg fijn om die onbekendheid bij hen weg te nemen. Zo verdwijnt ook  de onwennigheid en dat maakt het wat minder spannend in de klas.”

Een startpunt voor omgaan met diabetes is het meten van de glucosewaarde. Kinderen kunnen dat veelal zelf, maar het is handig als ook een leerkracht weet hoe dat gaat. Dat glucose meten hebben de leerkrachten zelf kunnen oefenen, als ze dat wilden. Sonja gaf ook een uitleg over het spuiten van insuline met een insulinepen.  

Oefenen met de pomp

Er kwamen veel vragen vanuit de leerkrachten, waardoor we goed op praktijksituaties konden ingaan en oplossingen konden bieden. Bijvoorbeeld: Wat doe je als een kind met een insulinepomp een hypo in je klas krijgt? “Dan moet de pomp worden stopgezet. Hoe je dat doet kon iedereen zelf uitproberen met een insulinepomp”, vertelt Ypie Godlieb.  

Zorgeloze schooltijd

Met wat praktische kennis over type 1 diabetes is een heleboel te bereiken om een kind met diabetes een zo zorgeloos mogelijk basisschooltijd te geven. Dat is ook precies de doelstelling van de stichting Zorgeloos met diabetes naar school.

We zijn blij dat zoveel leerkrachten ondanks hun drukke schema's tijd wisten vrij te maken voor hun leerling met type 1 diabetes! Ook op onze andere locaties in Eindhoven, Groningen en Deventer waren of zijn binnenkort deze informatie-avonden over diabetes. Hier zie je de data daarvan
 

 

Een avondje diabetes voor leerkrachten