NIEUWSBERICHT

Diabetes en slaap: een goede nacht is goud waard

15 maart 2019

Regelmatig wakker worden met een hypo als je type 1 diabetes hebt. Het ontregelt niet alleen je nacht, maar ook je dag. Daarom is een goede nacht goud waard. Bij Diabeter vinden we het dan ook heel belangrijk de nachten van onze patiënten goed te krijgen qua glucoseregeling. Wietske Wits vraagt Dr. Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog naar de invloed van een goede nachtrust tijdens een van onze livestreams op Facebook:

“De nacht is veel belangrijker dan we ooit dachten. Je bent om te beginnen uitgeruster met een goede bloedsuiker.” Maar er spelen meer factoren: “Als je kort slaapt word je minder gevoelig voor insuline. En als je te maken hebt met hoge waardes in de nacht wordt de kwaliteit van je slaap minder.” 

Over Diabeter
Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Deventer en Schiphol. Onze missie voor onze meer dan 2300 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles bij Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research naar diabetes type 1

 

Nachtelijke hypo’s

De bloedsuikerwaarden in de nacht worden bepaald door meerdere factoren. Hoeveel elke factor bijdraagt aan het verlagen of verhogen van de bloedsuiker is niet in algemene termen te zeggen.

Het is goed de factoren te kennen en met je diabetesteam ze 1 voor 1 eens onder de loep te nemen. Ons diabetesteam gaat namelijk graag met jou aan de slag om naar de mogelijke oorzaken te kijken van nachtelijke hypo's.

Dit zijn belangrijke factoren:

Teveel insuline

De dosis van de langwerkende insuline: relatief te hoge doseringen geven een lage waarde in de nacht. Er zit dan een belangrijk verschil tussen de waarde waarmee je gaat slapen en die waarmee je opstaat; krijg je een echte hypo in de nacht, dan zal het  lichaam dit willen corrigeren, en dan zie je soms juist een verhoogde bloedsuikerwaarde in de ochtend. Het verhaal is daarom altijd belangrijk: opstaan met hoofdpijn en een hoge bloedsuiker kan, maar hoeft natuurlijk niet altijd, wijzen op een doorgemaakte  nachtelijke hypo.

Je lichamelijke inspanningen overdag

De hoeveelheid arbeid of lichaamsbeweging je overdag hebt gehad: veel beweging, ongewone activiteiten en sporten op de dag of de avond kunnen nog uren lang doorwerken in de nacht. Je lichaam wordt dan gevoeliger voor insuline waardoor de bloedsuikerwaardes, bij een zelfde hoeveelheid gegeven insuline, lager uitkomen.

Spuitplaatsen

Spuitplaatsen met verdikking door vetcelafzetting kunnen een wisselende insuline- afgifte geven. Daardoor kan onverwacht meer insuline vrij komen dan verwacht. Soms geeft dat een hypo.

Hormonen

Hormonen kunnen je glucosewaardes ook laten wisselen. Zo kan een droom voor adrenaline zorgen voor adrenaline en dit verhoogt de glucose weer.

Voeding

Bepaald soorten voeding zorgen voor een langzame afgifte van koolhydraten en hierdoor een verhoging van de bloedsuikers in de late avond/begin van de nacht.

Kortom, een pasklaar antwoord is er niet en het hangt dus van veel factoren af. Kijk met het team welke punten er al zijn bekeken en welke je nog eventueel inzicht kunnen geven. Soms is de inzet van technologie ook zinvol, bijvoorbeeld een flash glucose meter waarin je het verloop van de bloedsuikers in de nacht kunt zien, of als je een pomp hebt een gekoppelde glucosesensor. Soms is het voldoende een aantal nachten met een sensor te evalueren (glucosesensor met eetdagboeken). Doel moet zijn om de nachten zo stabiel mogelijk te krijgen, daar geen hypo's te hebben en het liefst ook voor de omgeving (ouders, partner) een rustige nacht. Dat is niet altijd gemakkelijk maar bedenk dat je er niet alleen voor staat: je diabetesteam bij Diabeter is er om je te helpen.

Ben je nog niet bij Diabeter onder behandeling en wil je meer weten over onze mogelijkheden in type 1 diabeteszorg voor jou?
Vraag het Wietske Wits hier

 

Diabetes en slaap: een goede nacht is goud waard