NIEUWSBERICHT

Diabetes en beweging: verslag thema-avond

29 maart 2017

Thema-avond diabetes en bewegen 21 maart bij Deventer Oost

Is het uberhaupt te doen: diabetes en sport? Lukt het jou om dan je bloedsuikers onder controle te houden? Of vermijd je sport vanuit angst voor hypo's? Dit en meer vragen kwamen aan de orde tijdens de thema-avond over diabetes type 1 en sport die geleid werd door onze kinderarts en diabetoloog Per Winterdijk. Hij gaf het publiek veel nuttige tips over je glucoseregeling tijdens een training. Wist je dat het ene type sport een andere invloed op je glucoseregeling kan hebben dan het andere? Er zijn verschillen tussen duurtraining, balsporten, sprinten en krachttraining. Daarom is er niet 1 oplossing te geven voor de ideale glucoseregeling tijdens het sporten. Het vraagt om veel metingen, kijken hoe je reageert en hoeveel insuline je moet minderen en hoeveel koolhydraten je moet eten.

Type sport bepaalt glucosewaarden bij diabetes type 1
Daarnaast nam dokter Winterdijk de laatste onderzoeken over het ontstaan van diabetes type 1 kort onder de loep. 

Wietske Wits, patiëntcommunicatie-adviseur van Diabeter, nam het publiek mee in haar wereld als persoon met diabetes type 1 en haar struggle om te sporten. Haar belangrijkse boodschap: als   Wietske Wits over sporten en diabetes type 1 sporten niet helemaal je ding is, is  "meer bewegen" ook een prima doel. Neem wat vaker de fiets, de trap, even wandelen etc. Alles draagt bij! Het hoeft geen hoog niveau sport te zijn, meer bewegen is ook al fantastisch. Al onze intenties zijn goed en soms lukt het wel en soms even niet...

Lydia Braakman van de Stichting 'Zorgeloos met diabetes naar school'  sloot de avond af met een presentatie over het  zo zorgeloos mogelijk laten zijn van de schooltijd van je kind. Op hun website kun je veel informatie vinden die je verder kan helpen bij problemen of beter nog: het voorkomen daarvan. Lydia's belangrijkste boodschap: zorg dat je in dialoog blijft met de leerkracht(en), zorg voor een goede eerste start, zoek naar oplossing op maat, stel geen eisen maar ga in overleg.

De volgende thema-avond die we organiseren wordt gehouden bij Diabeter in Veldhoven. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen met type 1 diabetes, dus zowel (ouders van) patiënten van Diabeter als mensen die elders onder behandeling zijn. We houden je op de hoogte!

Diabetes en beweging: verslag thema-avond