NIEUWSBERICHT

De eerste zomer met mijn 670G

30 september 2019

 Wietske Wits werkt voor Diabeter en heeft zelf type 1 diabetes. Je ziet Wietske regelmatig in onze livestreams op Facebook. Zo nu en dan geeft Wietske een update van haar ervaringen met de nieuwe insulinepomp 670G.


In februari 2019 (zo lang geleden al? Sorry…) schreef ik dat ik diabetes-technisch de beste drie maanden van mijn diabetescarrière achter de rug had. Wauw, ik kan dat gevoel nog steeds terughalen. Na februari zijn er al heel wat maanden voorbij gevlogen.

Op Oerol

Laat ik beginnen bij Oerol. Het eerste meerdaagse festival dat ik dit jaar met de 670G bezocht. Eigenlijk had ik geen idee hoe het zou gaan, maar vol goede moed en vooral heel veel zin in een week vrijheid, theater, lol en een biertje vertrok ik samen met mijn nicht Esther met een volle rugzak naar Terschelling.

De eerste dag ging eigenlijk nog best super. Ik boluste voor elk biertje. Want ja, dan doet bij mij de 670G het toch het beste, als je voor alle koolhydraten op tijd bolust. Maar eerlijk is eerlijk op dag 2 ging het eigenlijk al mis….. Het was te gezellig en het ontbrak mij duidelijk aan ruggengraat om bij elk biertje te gaan bolussen, dus voor dat ik het wist had ik drie bier op zonder gebolust te hebben en was mijn pomp het spoor bijster. Totaal begrijpelijk natuurlijk. Ik had geen regelmaat, fiets daar op Terschelling aanzienlijk meer dan thuis in Amsterdam en dronk ook meer ;-). Ik baalde als een stekker, voelde me ook een beetje schuldig (heb-je-zo’n-mooi-apparaat-doe-je-er-“niets”-mee). En dacht een beetje met weemoed aan de 640G, want daar had ik in de loop der jaren een (redelijk, haha) goede festivalmodus mee gevonden.

Lang leve de manuele modus

Gelukkig kreeg ik toen de ingeving dat ik met de 670G ook gewoon in de manuele modus kon gaan zitten. Dit klinkt misschien een beetje naïef, maar ik had daar nog helemaal niet aan gedacht. De automodus is voor mij in het dag en dagelijks leven een prima middel, maar niet tijdens Oerol dus. Lang leve de manuele modus dus! Ook een prima modus en niet slechter (ja, dat dacht ik toch) dan de automodus. Ik heb samen met de 670G in de manuele modus een heerlijke Oerol week gehad!

Eenmaal thuis ging ik weer in de automodus en weer terug naar mijn keurige bestaan als werkende moeder (lees: meer regelmaat, gewone maaltijden en meer thee dan bier).

La douce France zonder hypo's

De zomervakantie was heerlijk. Een vakantie met aanzienlijk minder hypo’s dan alle voorgaande jaren! Kamperen in Frankrijk gaat dus voor mij echt heel lekker met deze pomp. Waar ik door de warmte, het fysiek meer bezig zijn en minder vaste eettijden regelmatig aan het eind van de dag echt in een flinke hypo kon duiken, daar is dat serieus deze vakantie niet één keer gebeurd. Top!

Time in Range

Ik haal de laatste maanden de 88% Time in Range (TIR) niet meer, blijf zo rond de 80% hangen. Maar als ik dat vergelijk met de 640G toen ik 62% van de tijd TIR had, en aanzienlijk meer hypo’s had dan nu, is dat al een aanzienlijke verbetering. En als ik bedenk dat ik gemiddeld 80% van de dag mijn bloedsuikers zo tussen de 4 en de 10 heb, geeft dat nog steeds een goed gevoel.

Maar ik ben ook wat lakser geworden, ik denk dus echt dat ik beter kan. Dus Wiets:

  • Niet meer je kalibratie alarm 3 keer wegdrukken, maar meteen doen

  • Niet meer 2 dagen zonder sensor lopen als de sensor is uitgewerkt (teveel over een geschikt tijdstip nadenken om de boel weer aan te sluiten en het dan gaan uitstellen, omdat het niet uitkomt, duh….)

  • Weer op tijd gaan bolussen

Over 2 maanden heb ik de 670G een jaar. En al is mijn HbA1c nu weer iets hoger dan in februari van dit jaar, de 670G heeft mij wel van mijn meeste hypo’s afgeholpen en alleen dat al vind ik een klein hoeraatje waard. En laat ik nu niet wachten tot januari met mijn goede voornemens, maar laat ik gewoon nú weer aan de slag gaan! Op dit moment gaat mijn kalibratie alarm af (echt!). En ik ga het meteen doen! Yes.

Meer van Wietske:

Mijn eerste weken met de 670G
670G: het vervolg
670G: mijn 3 maanden evaluatie
Ontmoeting op Oerol
Diabeter Live (Facebook livestreams)Over Diabeter

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Deventer en Schiphol. Onze missie voor onze meer dan 2500 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research naar diabetes type 1

Heb je type 1 diabetes en wil je weten wat Diabeter voor jou kan betekenen? Stuur Wietske een berichtje

 

De eerste zomer met mijn 670G