NIEUWSBERICHT

670G: het vervolg

04 januari 2019

Wietske Wits werkt voor Diabeter en heeft zelf type 1 diabetes. Je ziet Wietske regelmatig in onze livestreams op Facebook. Zoals beloofd Wietskes verdere ervaringen met de nieuwe insulinepomp 670G.


Alle feestdagen zitten erop! Het nieuwe jaar is begonnen. Ik heb er zin in! Ik hoop jullie ook. En ik ben sinds mijn blog 'mijn eerste twee weken met de 670G', weer een paar weken verder met de 670G. Nog steeds erg tevreden! Maar zo heel erg soepel en makkelijk zoals het in de eerste weken ging, gaat het nu (even?) niet meer.

Ik moet vaker een extra bloedsuiker invoeren en mijn laatste twee sensoren hebben het allebei “maar” vijf dagen gedaan. Naast natuurlijk het goed en op tijd invoeren van de koolhydraten die je gaat eten en het 2 tot 3 keer per dag kalibreren. Geen drama's, maar wel irritant. Net zoals type 1 diabetes eigenlijk ;-).

Het eten met de feestdagen

Afgelopen weken zaten we allemaal volop in de feestdagen en ik zal niet de enige zijn die daar ook met eten een feestje van heeft gemaakt. Door meer en anders te eten, moest ik veel vaker bij bolussen en bloedsuikers bevestigen.

Dat deed ik braaf, want het is fijn om in de automodus te zitten, maar ik vind het eerlijk gezegd ook best wel veel gedoe als je om 3 uur 's nachts de automodus moet bevestigen dat het OK is dat het al 3 uur geen insuline heeft afgegeven..... Ik slaap tegenwoordig dus ook altijd met mijn meter naast mijn bed, omdat ik geen zin heb om 's nachts mijn bed uit te moeten. Wellicht voor veel van jullie al de normaalste zaak van de wereld, maar voor mij dus niet.

Computer says no...

Ik moet de automodus zijn werk laten doen. Waar ik zelf altijd bij bloedsuikers van rond de negen al extra correctiebolussen insulne gaf, staat de pomp mij dat nu heel vaak (terecht) niet toe, omdat ik blijkbaar nog genoeg actieve insuline in mijn systeem heb zitten. En mijn bloedsuikers vanzelf door de micro bolussen weer gaan dalen. Ik moet dan echt streng zijn om geen fake koolhydraten in te voeren om toch wat extra insuline binnen te krijgen, omdat ik mijn bloedsuiker sneller naar beneden wil hebben..... Geduld.....

Time in Range

Al dat werk levert mij nog wel steeds op dat ik tussen de 80% en 90% TIR (Time in Range) zit, dus bloedsuikers tussen de 4 en 10 mmol/l. In gewone taal: in 80 tot 90% van de tijd zitten mijn bloedsuikers tussen de gewenste 4 en 10 mmol/l. Top dus! Maar vanzelf gaat het niet.

Nu ik dit zo schrijf, vind ik mijzelf eigenlijk een beetje zeuren, want waar heb ik het nu over, om goed ingesteld te zijn, moet je nu eenmaal hard werken en als dat harde werken dan ook nog goed resultaat biedt, moet ik eigenlijk mijn mond houden. Zeuren voelt haast verwend.

Chronisch ziek is niet hetzelfde als chronisch gemotiveerd

Maar ik kom steeds meer tot de conclusie dat ik behoefte heb aan een apparaat waar ik zo weinig mogelijk handelingen aan vast moeten zitten om het vol te houden! Extra gemak dus. Want chronisch ziek is helaas niet chronisch gemotiveerd, bij mij althans... En juist die motivatie zorgt ervoor dat ik energie en ruimte voel om ermee aan de slag te blijven gaan. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar......

Vanzelf gaat het dus niet, ik ben nog steeds harstikke druk met mijn type 1 diabetes, maar het harde werken levert nu wel wat op! Het geeft mij het merendeel van de dag mooie bloedsuikers en rust in mijn lijf als ik doe wat de pomp van mij vraagt, dus ik doe het graag!

Maar ik daag alle industrieën wel uit om bezig te blijven met ontwikkelingen waarmee het voor mij en jullie echt makkelijker wordt. De 670G is een prima apparaat, maar we zijn er nog niet!


Meer van Wietske:

Mijn eerste weken met de 670G
Ontmoeting op Oerol
Diabeter Live (Facebook livestreams)



Over Diabeter

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Deventer en Schiphol. Onze missie voor onze meer dan 2300 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research naar diabetes type 1

670G: het vervolg