Veelgestelde vragen

Hoe meld ik me aan bij Diabeter?

Diabeter geeft mensen met type 1 diabetes specialistische diabeteszorg. We vertellen je graag vrijblijvend in een kennismakingsgesprek wat we met onze type 1 diabeteszorg voor jou kunnen betekenen. Katja Zuur en Grada Weggeman zijn er voor al je vragen en kunnen je verder adviseren. Hier kun je contact met een van hen opnemen.

Hoe gaat een overstap in zijn werk?

Als je (kind) al voor type 1 diabetes elders onder behandeling bent / is, kun je de behandeling laten overnemen door Diabeter.

  1. Bij een eventuele overstap of vragen die je hierover hebt, begin je bij het invullen van het contactformulier op onze website.

  2. Katja Zuur of Grada Weggeman nemen dan contact met je op en geven je graag alle informatie over een eventuele overstap.

  3. Als je vervolgens tot een overstap besluit, kun je via je huisarts of medisch specialist een verwijsbrief voor Diabeter verkrijgen. 

Het is ook mogelijk een ‘second opinion’ bij ons aan te laten verrichten. Ook dit kun je aanvragen via ons contactformulier

Voor patiënten van omliggende ziekenhuizen rond onze vestigingen in Rotterdam, Groningen en Eindhoven geldt dat zij na de diagnose van diabetes direct door de huisarts of het ziekenhuis verwezen worden naar Diabeter. Steeds vaker sturen huisartsen uit de regio’s en ook daarbuiten, patiënten met net ontdekte diabetes ook direct door. 

Wat kan ik verwachten van Diabeter in de periode na mijn overstap?

De eerste drie maanden is de zorg vaak wat intensiever. Wij willen jou graag leren kennen, jij moet ons leren kennen en we gaan je behandeldoelen met jou bespreken. Hoe vaak je daarna komt, gaat in overleg met je behandelteam. Elk kwartaal hebben we sowieso een behandelcontact, ofwel op de locatie ofwel via beeldbellen. 

Belangrijk om te weten is dat we je vragen elke vier weken je pomp of eventueel gekoppeld systeem zoals je FGM uit te lezen en te uploaden naar je elektronisch patientendossier bij Diabeter.

Waar is Diabeter gevestigd? 

Diabeter Rotterdam

Diabeter is gevestigd in RotterdamEindhoven, Groningen en Deventer. Al onze vestigingen zijn kleinschalig opgezet en huiselijk ingericht. Een ziekenhuissfeer is helemaal niet nodig voor goede zorg. Kijk hier voor meer info.

Wat als ik als patiënt een acuut probleem heb in de avond, nacht of weekend?

Via onze spoedlijn kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week rechtstreeks een in diabetes type 1 gespecialiseerde zorgverlener van Diabeter bereiken voor acute vragen in noodsituaties. Hierbij is van belang dat je een aantal gegevens vooraf goed verzamelt. We hebben binnen deze website een speciale pagina ingericht voor spoedgevallen, met alle informatie over onze spoedlijn en de relevante gegevens die je moet verzamelen.

In geval van levensbedreigende situaties bel je uiteraard eerst 112.

Moet ik bijbetalen voor de zorg bij Diabeter?

Nee, het betreft medische zorgverlening die volledig wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Diabeter is, net als een ziekenhuis, een stichting en géén commerciële privé-kliniek. Diabeter heeft met alle grote en kleinere zorgverzekeraars een overeenkomst zodat je geen rekening thuis krijgt. Wel valt ook onze diabeteszorg onder het eigen risico van je zorgverzekering. Dit eigen risico geldt alleen voor volwassenen vanaf 18 jaar. Voor kinderen geldt dit eigen risico dus niet. Let op: bij onderbreking van je zorgverzekering door bijvoorbeeld een verblijf in het buitenland kunnen er financiële gevolgen zijn voor jouw rekening. Lees hier verder.

En wat als een opname in een ziekenhuis noodzakelijk is?

Ziekenhuisopnamen zijn bij onze patiënten zelden noodzakelijk. Dit heeft te maken met uitgebreide instructies en voorlichting over diabetes aan jou, onze 24-uurs bereikbaarheid van de specialist en het feit dat de meeste behandelingen (zelfs met beter resultaat!) poliklinisch kunnen worden uitgevoerd. Per jaar moet slechts 3% van onze patiënten vanwege hun diabetes in een ziekenhuis worden opgenomen. Dat is een zeer laag getal vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Bij een eventuele noodzakelijke opname kan dit (al of niet met spoed) in elk ziekenhuis via een normale verwijzing plaatsvinden. Wij regelen dit voor je.

Met het ErasmusMC/Sophia Kinderziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel hebben wij speciale afspraken voor bijvoorbeeld bijzondere, complexe situaties. Ook met de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn/Zutphen, het UMCG in Groningen en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven hebben we speciale afspraken als er ziekenhuisopnames nodig zijn. . 

En als er onderzoeken nodig zijn?

Diabetesgerelateerd labonderzoek (bloed prikken en urine) vinden, wanneer daar aanleiding voor is, bij Diabeter plaats op het moment dat je een afspraak hebt. Je hoeft er dus niet apart voor te komen. Je bepaling van HbA1c-waarde gebeurt via een vingerprik en is  na 6 minuten al bekend, dus nog tijdens je tijdens je polibezoek.. Voor oogcontroles werken we met fundusfotografie, meer informatie vind je  hier: fundusfotografie bij Diabeter.

Hoe verloopt de behandeling?

Voor verdere informatie over een eerste bezoek en verdere behandeling aan Diabeter, klik hier

Gebruiken alle patiënten bij Diabeter een insulinepomp?

Nee. 60% van onze patiënten gebruiken een insulinepompsysteem, 40% dus niet en spuit insuline, dat we ook wel MDI noemen. Uiteraard gaan we samen met jou op zoek naar het systeem dat het beste bij jou past en waarmee jij de beste behandeldoelen behaalt en die verschillen per persoon.