NIEUWSBERICHT

Valse gedachten over diabetes

29 mei 2017

Lisa Slotemaker schrijft over diabetes type 1 Lisa Slotemaker (20) is onder behandeling bij Diabeter. Sinds ze type 1 diabetes heeft ze al heel wat verkeerde veronderstellingen van de buitenwereld te horen gekregen. Tijd om te proberen die recht te zetten!


Valse gedachten over diabetes

“Je leven zal voorgoed veranderen, meisje”, waren de woorden van mijn huisarts toen ik daar twee jaar geleden op spreekuur kwam. Die desbetreffende ochtend was ik bijna flauwgevallen. Al langere tijd had ik enorme dorst, ging mijn zicht met de dag achteruit en was ik een paar kilo afgevallen. Na deze symptomen gegoogeld te hebben – wat je eigenlijk nooit moet doen –  wist ik het al: ik had de diagnose diabetes type 1.

Mijn glucosegehalte werd gemeten aan de hand van een vingerprik: 28,7. Om eerlijk te zijn, zei het me helemaal niets. Die doos tissues die de dokter mij toeschoof, had ik dan ook helemaal niet nodig. Ik had geen flauw benul dat die waarde tussen de 4 en de 8 zou moeten zijn.

"Maar je bent helemaal niet dik?"

Waarschijnlijk weten heel veel mensen niet wat diabetes precies inhoudt. Sinds ik diabetes heb, is het me opgevallen welke vooroordelen er over deze ziekte in de rondte gaan. Vaak stellen mensen mij bepaalde vragen die mijn nekharen overeind doen staan. “Heb jij diabetes? Maar je bent helemaal niet dik?” of “Heb je dan vroeger te veel suiker gegeten?” VERSCHRIKKELIJK! Diabetes is iets anders dan obesitas. Veel mensen denken dat je diabetes krijgt door overgewicht en weten dus niet dat er verschillende types van deze ziekte zijn.

Een ingewikkelde ziekte

Diabetes wordt door velen als een simpele ziekte gezien. Zo veel mogelijk suiker mijden en als je een lage glucose hebt, neem je gewoon even een dextro’tje. Toch? Nou, nee dus. Geloof mij, het is alles behalve simpel. Ik vind het zelf een erg ingewikkelde ziekte en snap er soms niks van. Wanneer je het eindelijk onder controle hebt, verandert er wel weer iets. Eindelijk was mijn middagratio goed, maar toen werd ik ineens wakker met een waarde van 16. De volgende ochtend weer. Ik begon de dag vermoeid en dacht dat het misschien aan mijn langwerkende insuline lag. Die avond gebruikte ik een nieuwe pen met langwerkende insuline. De ochtend daarna was het nog steeds veel te hoog. Dan maar een eenheid verhogen. Of twee? Na twee eenheden omhoog te zijn gegaan, werd ik eindelijk weer met een goede waarde wakker. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het een erg bewegende ziekte is. Elke keer als je het onder controle denkt te hebben, kan er weer iets in je lichaam veranderen, waardoor het weer uit balans raakt. Het is onmogelijk om een dag niet na te denken over koolhydraten en insuline. Dat het een simpele ziekte is waarbij je gewoon niet te veel mag snoepen, is dan ook een zeer verkeerde gedachte.

Nog een paar voorbeelden van vooroordelen over diabetes type 1 die ik regelmatig om mijn oren krijg:

- “Heb jij het erg?”

- “Kan je niet wat gezonder eten?”

- “Gaat het nog weg?” (Deze hoop ik ooit met ‘ja’ te kunnen beantwoorden)

- “Diabetes is toch iets voor oude mensen?”

- “Wat mag je dan allemaal eten?”

Op die laatste vraag, zeg ik altijd stellig: alles! Gelukkig kan dat, maar daar staat natuurlijk wel iets tegenover. Voordat ik een stuk taart naar binnenwerk, moet ik wel weer eerst die naald in mijn buik zetten. Ik hoop dat mensen zich gaan realiseren dat diabetes geen simpele ziekte is en dat daarmee ook die andere vervelende vooroordelen uit de wereld worden geholpen. 


 

Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes en hebben vestigingen in heel Nederland, te weten in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Hier kun je lezen wat de ruim 2000 (jonge) mensen met diabetes die bij ons onder behandeling zijn over ons vertellen.

Foto: met dank aan Type 1 Diabetes Memes

Valse gedachten over diabetes