Facebook Live type 1 diabetes

Hier vind je alle video's van onze Diabeter Live. Ze gaan allemaal over diabetes type 1. Aan het woord komen experts als onze gespecialiseerde artsen, diëtisten, maar ook ervaringsdeskundigen. Zoals Wietske Wits, die de verbindende factor is in de thema-video's. Deze Live video's bevatten een schat aan informatie die je direct kunt benutten in je leven met diabetes type 1, of dat van je kind met diabetes. 


Erfelijkheid en type 1 diabetes

Woensdag 27 november, 19.30 u

"Mijn dochter heeft type 1 diabetes. Hoe groot is de kans dat mijn andere kinderen het ook krijgen? Moet ik extra alert zijn?"
Over erfelijkheid en type 1 diabetes zijn best wat misverstanden. Daarom hoog tijd voor een livestream om wat helderheid te scheppen. Dat doen we met dr. Tanja Nikolic, diabetesonderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum , Dr. Henk-Jan Aanstoot, diabetesonderzoeker bij Diabeter, en Wietske Wits.
Stel live je vragen, we zitten er morgen klaar voor!


Sensorvergoeding

Woensdag 30 oktober, 19.30 u

Alle feiten op een rij over de bittere noodzaak voor sensorvergoeding. Glucosesensoren zijn geen gadget, maar zijn bitter nodig om schade aan je lijf door diabetes zoveel mogelijk te voorkomen. Immers, je hebt niet alleen een gebrek aan insuline als je diabetes type 1 hebt, maar ook geen glucosemeetfunctie meer door de uitgevallen betacellen in je alvleesklier. Dr. Henk-Jan Aanstoot maakt zich samen met Oriette en Loes van Sensorvergoeding.nl hard voor de bereikbaarheid van glucosesensoren voor iedereen met type 1 diabetes. Dit is waarom:

 

 

Diabetescomplicaties

Donderdag 26 september 2019, 19.30 u

Complicaties door type 1 diabetes. Oog-, nier en zenuwschade. Hart- en vaatziekten. Geen fijne onderwerpen, maar we gaan het er toch er eens over hebben. Of liever gezegd: we richten ons tijdens deze Diabeter Live op het voorkomen van complicaties. Want gelukkig kunnen we door toegenomen kennis, betere begeleiding en diabetestechnologie een steeds betere glucoseregeling bereiken. Behoren diabetescomplicaties straks misschien tot het verleden?

Dr. Henk-Jan Aanstoot praat je na zijn bezoek aan het EASD-congres bij over nieuwe inzichten, behandeling met medicamenten als SGLT2-remmers en preventief oogonderzoek.


 

Fietsen voor Nepal

Woensdag 28 augustus 2019, 19.30 u

Op de fiets naar Barcelona. Hoe regel je bij deze sportieve prestaties je diabetes? We gaan het vragen aan onze kinderarts-diabetoloog Per Winterdijk en research-medewerker Henrike van Eede. Ze hebben allebei zelf type 1 diabetes en zetten zich in met hun fietstocht in voor een geweldig goed doel: de zorg aan kinderen met type 1 diabetes in Nepal.  Mooie aanleiding om dokter Winterdijk, specialist op het gebied van sporten bij type 1 diabetes, eens het hemd van het lijf te vragen over sporten, bewegen en type 1 diabetes. 

 


Hypo's

Maandag 27 mei 2019, 19.30 u

Het is een van de meest voorkomende klachten van type 1 diabetes: een hypoglykemie. Hoog tijd om hier een livestream aan te wijden. Wat doet een hypo met je lichaam? De korte termijn gevolgen kennen we helaas, maar ook op de langere termijn laten hypo's hun sporen na. We weten steeds meer over die gevolgen. Gelukkig hebben we tegelijkertijd steeds meer kennis en de tools om (ernstige) hypo's te voorkomen.

Dr. Henk-Jan Aanstoot vertelt je meer over de (lange termijn) gevolgen van hypo's, en de technologische tools om hypo's te voorkomen. Dat doet hij samen met Wietske Wits.  Kijk mee en stel je vragen!


Loslaten en de puberteit

Woensdag 27 maart 2019, 19.30 u

De puberteit is een belangrijke fase voor je persoonlijke ontwikkeling. Als ouder zie je dat je puber steeds meer zijn of haar eigen weg gaat. Vrienden zijn veel belangrijker dan ouders. Type 1 diabetes maakt het loslaten van je kind wel ingewikkelder helaas.
Yvonne v.d. Panne (als integraal therapeut en coach verbonden aan Diabeter Oost) en Wietske Wits praten hierover a.s. woensdag om 19.30 uur.

Een livestream over het loslaten van je puber, je rol als ouder, en je kind zijn of haar eigen weg te laten vinden met type 1 diabetes. Kijk en praat je mee?


Diabetestechnologie, een update vanuit de ATTD

Woensdag 27 februari, 19.30 u

De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van slimme pomp-/glucosesensor combinaties. Wat kunnen we verwachten van de diabetestechnologie? En hoe lang duurt het nog voordat de glucoseregeling bij mensen met type 1 diabetes echt bijna vanzelf geregeld wordt door een 'closed loop systeem'? Het ATTD-congres is dè plek waar jaarlijks de nieuwste snufjes en wetenschappelijke inzichten worden gepresenteerd. Een team van zorgverleners is van 20 t/m 23 februari 2019 aanwezig op de ATTD in Berlijn. Een handige samenvatting van al het nieuws presenteren we je tijdens deze Diabeter Live.


 


Een frisse start in het nieuwe jaar

Woensdag 30 januari, 19.30 u

Diabetes type 1 is een veeleisende ziekte. Voer je af en toe een strijd met je diabetes? Wil je een frisse start maken in 2019 of vind je het moeilijk je goede voornemens vol te houden? 

Kijk dan naar onze Diabeter Live op 30 januari. Wietske Wits en dr. Henk-Jan Aanstoot (diabetoloog en diabetesonderzoeker) geven je 10 tips die je kunnen helpen meer energie en stabiele bloedsuikers te krijgen. Met onder andere:

  • Hoe ga je om met een dip? 
  • Wat kan je doen om stabielere bloedsuikers te krijgen?
  • Wat zijn de gevolgen van verbeteringen in je bloedsuikers
  • Hoe blijf je gemotiveerd?
  • Wat kan Diabeter hieraan bijdragen? 

Stel je vragen, doe je voordeel met de tips en vind herkenning bij je mede-kijkers. Samen gaan we ervoor!


Data Diabeter Live in 2019:

Tijdstip: 19.30 u - ca. 20.30 u. Stel live je vragen aan diabetesexperts en ervaringsdeskundigen op:
  • Woensdag 30 januari: Een frisse start in het nieuwe jaar
  • Woensdag 27 februari: Diabetestechnologie, een update vanuit het jaarlijkse diabetestechnologiecongres ATTD
  • Woensdag 27 maart: nader te bepalen
  • Woensdag 29 mei: hypo's. Kennis, tips en ervaringen. 
  • Woensdag 26 juni: zwangerschap en diabetes


Nieuwe diabetestechnologie

Woensdag 12 december, 19.30 u

Het zijn spannende tijden qua diabetestechnologie. De nieuwe generatie insulinepompen en glucosesensoren wordt steeds slimmer. Gaat je glucoseregeling straks echt steeds meer vanzelf dankzij algoritmes en geavanceerde technologie? Bij Diabeter zijn we volop bezig met ervaringen opdoen. Die ervaringen delen we graag met je, samen met de eerste gebruikers  Wietske Wits, Jarah Simons Gartener, Bert van Dorp en kinderarts-diabetoloog dr. Henk-Jan Aanstoot. 

 


Gezin en diabetes 

Woensdag 14 november, 19.30 u

Op deze Wereld Diabetes Dag vragen wij aandacht voor de impact die type 1 diabetes heeft op het gezin en de kring daaromheen. Leve de ouders, grootouders, partners, broers en zussen: ook zij leven met de gevolgen van type 1 diabetes en hun steun is onmisbaar. Want die steun van naasten helpt enorm bij de diabetesregeling van iemand met type 1 diabetes.  Wist jij dat in gezinnen waar beide ouders net zo betrokken zijn en beiden meekomen naar het spreekuur het HbA1c van hun kind lager is?

Ben jij een naaste van iemand met type 1 diabetes? Deze uitzending is gewijd aan jou!

Dr. Aanstoot geeft je samen met Wietske Wits en ouders van een kind met type 1 diabetes waardevolle adviezen voor het dagelijks leven met type 1 diabetes. Maar vooral ook: een heleboel herkenning. Want je bent niet alleen...


Diabetes en puberteit

Donderdag 27 september, 19.30 u

Die stomme hormonen ook... Veel jongeren met diabetes hebben het moeilijk met hun bloedsuikerregeling tijdens de puberteit. Voor ouders is het ook een tijd van meer loslaten, of liever gezegd anders vasthouden. Hoog tijd voor een Facebook Live hierover. Dr. Aanstoot, diabetoloog, geeft je tips en ondersteuning voor die lastige periode.
 

Diabeter: onze zorg, onze artsen en jouw vragen

Woensdag 29 augustus 2018, 19.30 u

Deze keer een uitzending over Diabeter zelf. Ben je nieuwsgierig naar de type 1 diabeteszorg van Diabeter? Dan is dit je kans om vanuit je eigen huiskamer kennis met ons te maken! We vertellen je hoe en waarom Diabeter ooit is ontstaan en laten je de kliniek in Rotterdam zien. Onze artsen dr. Theo Sas, kinderarts-endocrinoloog en dr. Henk-Jan Aanstoot, mede-oprichter van Diabeter en diabetesonderzoeker, zijn er voor al je vragen en delen hun kennis over type 1 diabetes met je. Be there!

 


Onderzoek naar genezing van type 1 diabetes: 
Hoe staan we ervoor?

Woensdag 27 juni 2018 

Met de meest interessante onderzoekslijnen van dit moment toegelicht door de voorzitter van onderzoeksfonds JDRF Nederland, Maarten de Groot.Tevens met onze diabetesonderzoeker dr. Henk-Jan Aanstoot over ons biomarkeronderzoek. Hij onderzoekt dankzij de medewerking van veel van onze patiënten de verscheidenheid van type 1 diabetes. Het lijkt er steeds meer op dat type 1 diabetes niet als 1 ziekte kan worden gezien, maar veel meer verschijningsvormen heeft. En dus soms bij de één een andere behandeling vraagt dan bij de ander! 


Diabetes en sport

Diabetes en sport een goede combinatie? Ja, maar wel eentje die lastig kan zijn. 

woensdag 25 april 2018, 19.30 uur
 


 


De invloed van je leeftijd op je diabetes type 1

28 maart 2018, 19.30 uur


 


Diabetes Mody en Lada:

(Download mody brochure en artikel over MODY geschreven door Dr. Henk-Jan Aanstoot) 

22 februari 2018, 19.30 uur


 

Diabetestechnologie: wat kunnen we verwachten?

24 januari 2018


Diabetes & eten in de decembermaand

29 november 2017

Onze diabetesdiëtist Freija Houthuijzen beantwoordt je vragen over diabetes en voeding. Natuurlijk hebben we het over koolhydraten, maar ook over de rol van eiwitten en vetten in je glucoseregeling. 


Vrouwen en diabetes

14 november 2017


Puberen met diabetes

11 oktober 2017


Diabetes en school

13 september 2017


Leven met diabetes

7 juni 2017


HbA1c: wat moet je ermee? 

19 april 2017


Genezing van type 1 diabetes: feiten en fabels

22 februari 2017