Cholesterol en diabetes

Cholesterol… waarom nemen we dit jaarlijks mee in de labcontroles?

Als je type 1 diabetes hebt, kun je te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Je hebt daar meer kans op dan mensen zonder diabetes. Door diabetes worden de bloedvaten dikker en stugger, en ze raken eerder beschadigd (bron: DiabetesFonds).

Wist je dat mensen met diabetes 2 tot 4 keer zo vaak hart- en vaatziekten krijgen dan mensen zonder diabetes?

 

Cholesterol en hart- en vaatziekten

Cholesterol is een vet-achtige bouwstof voor ons lichaam. We gebruiken het bij de bouw van onze lichaamscellen en hormonen. Het is dus een stof waar we niet zonder kunnen. In ons eten zitten verschillende soorten vetten, verzadigd en onverzadigd vet. Deze vetten stimuleren de aanmaak van het goede en slechte cholesterol in ons lichaam: respectievelijk het HDL en het LDL.

Het goede cholesterol: HDL cholesterol

Het goede cholesterol (HDL) speelt een positieve rol bij het opruimen van slechte vetdeeltjes in de bloedvaten. Daarom is het positief als je HDL-cholesterolwaarde juist niet laag is, maar hoog. 

Het slechte cholesterol: LDL cholesterol

Het slechte cholesterol (LDL) hecht zich aan zich aan de binnenkant van onze bloedvaten. Zo kunnen de hart- en bloedvaten langzaam dichtslibben. Daardoor is er meer risico op een hartinfarct. Bij de LDL-cholesterolwaardes streven we dus naar lage waardes. Voeding met verzadigde vetzuren verhoogt de LDL-cholesterolwaardes. 

Wat kun je doen?

Bij type 1 diabetes is het vaak een samenspel van meerdere factoren bij elkaar die van invloed zijn op je cholesterol. Met gezonde voeding en leefstijl kun je de verhouding tussen verschillende soorten cholesterol in het lichaam beïnvloeden. 

HDL cholesterol verhogen en LDL cholesterol verlagen

  • Voor rokers: stoppen met roken. Je HDL cholesterol wordt flink verlaagd door roken. 
  • Meer lichaamsbeweging: dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een dagelijkse wandeling helpt al om je HDL omhoog te brengen: Lees ook: Bewegen voor een gezond hart van de  Hartstichting. Of  neem bijvorbeeld vaker de trap in plaats van de lift.
  • Gezonde voeding. Enkelvoudig onverzadigde vetten als vette vis, olijfolie en omega 3 vetzuren leveren een bijdrage aan verhoging van je HDL. Eet minder voeding met verzadigde vetten en meer voeding met onverzadigde vetten. Probeer bewerkte producten zoals koek, chips en taart zo veel mogelijk te vermijden (ook fijn voor de bloedsuikers! ) en kies eens voor vis bij de warme maaltijd in plaats van vlees. Dit alles is natuurlijk vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan... Daarom kan je diëtiste bij Diabeter je hierbij adviseren en ondersteunen. 
  • Afvallen bij overgewicht: overgewicht is een risicofactor bij hart- en vaatziekten. Extra aandacht daarbij gaat uit naar buikvet. Het hebben van veel buikvet geeft namelijk een verhoging van het LDL-cholesterol en een verlaging van het HDL-cholesterol.
  • Matig je alcoholgebruik.
  • Een goede regulatie van de bloedsuikers heeft ook een positief effect op het cholesterol. Mocht bij jou deze balans niet lekker gaan, denk er dan ook eens aan om de verhouding insuline en koolhydraten in je behandelteam te bespreken.

Een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten kan ook erfelijk zijn. Dan is leefstijlverandering vaak niet voldoende en kan door de arts of internist medicatie in combinatie met leefstijladviezen worden voorgeschreven.

Tips van onze diabetesdiëtisten

Wist je dat:

  • peulvruchten zoals bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen goed zijn voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen? Neem bijvoorbeeld af en toe een lekkere salade met peulvruchten en noten!
  • 1 keer per week van nature vette vis eten bijdraagt aan de verhoging van het HDL-cholesterol (het behulpzame, goede cholesterol)?
  • er een verband is tussen een hoog HbA1c en een hoog cholesterol? Daarom adviseren we onder andere de bloedglucoseregulatie zo goed mogelijk op peil te krijgen bij verhoogde waardes.

Jaarlijks bloedonderzoek en hulp van je diëtist

Bij Diabeter controleren we regelmatig de cholesterolwaarden in het bloed. Als blijkt dat deze waarden verhoogd zijn bespreken we dit met jou en zoeken we samen naar haalbare adviezen. Kom bij je polibezoek ook eens langs bij de diëtisten van Diabeter, of stuur een berichtje voor het maken van een afspraak.

 

Meer lezen / gerelateerd:

Roken en diabetes: een slechte combinatie